Dortíky Pavlova

20.06.2023

Dorty jsou základem každé narozeninové oslavy nebo párty. Tyto mini dortíky "Pavlova", původem z Nového Zélandu, vychází z receptu na klasický dezert, který byl pojmenován na počest ruské baletce Anně Pavlové. Vzhled dortu má připomínat baletčinu sukni, která byla ušita z hedvábí zelenkavé barvy. Nadýchaný pusinkový korpus ozdobený bohatou dávkou šlehačky se proto nejčastěji zdobí plátky kiwi. Klasický dezert má velikost jako běžný dort. Pokud se však chcete vyhnout komplikovanějšímu krájení a servírování, a chcete mít jistotu, že každý dostane na talíř úhledný kousek, doporučuji zvolit jako alternativu právě tyto malé verze. Nechte se tedy dnes inspirovat touto odlehčenou, letní verzí dezertu Pavlova s čerstvými jahodami nebo vytvořte vlastní kombinaci na vaší další oslavu!

Dortíky Pavlova

Základem tohoto dortu je bílkové těsto, spousta šlehačky a čerstvé jahody.

Co budete potřebovat:

Na cca 15 dortíků

  • 8 bílků
  • 400 g cukru krupice
  • 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
  • 2 čajové lžičky bílého octu
  • 2 čajové lžičky vanilkového aroma

Na ozdobení

  • 500 - 750 ml smetany ke šlehání (33%)
  • Ztužovač šlehačky (nemusíte použít, pokud budete ihned podávat)
  • čerstvé jahody 

Postup:

  • Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem

  • Ze všech bílků vyšlehejte sníh (pozor, do bílků se nesmí dostat ani trošku žloutku nebo nepůjdou vyšlehat).

  • Do sněhu po lžících zašlehejte cukr.

  • Sníh je potřeba šlehat tak dlouho, dokud neucítíte mezi prsty žádné krupičky cukru.

  • Následně přimíchejte vanilkové aroma, ocet a kukuřičný škrob (prosátý přes sítko).

  • Jakmile je hmota tuhá a lesklá, tvořte na plechu bochánky jednoduše tak, že bílkové těsto budete lžící vrstvit na sebe. Na okrajích vytvořte lžící špičky, které budou po upečení připomínat baletní sukni "tutu". 

  • Mezi jednotlivými dortíky nechte malé mezery, dezerty v troubě ještě trochu povyrostou.

  • Troubu předehřejte na 150°C (horní a dolní ohřev).

  • Plech s dortíky vložte do trouby, snižte teplotu na 140°C a pečte 15 minut.

  • Po 15 minutách snižte teplotu na 130°C, aby se korpusy v troubě spíše sušily než pekly (jinak se na povrchu připálí a efekt, potažmo i chuť dezertu se zkazí).

  • Po 65 minutách vyndejte dortíky z trouby a nechte vychladnout.

  • Vychladlé dorty ozdobte vyšlehanou smetanou a ovocem. Doporučuji smetanu už vůbec nesladit. Korpus je sladký sám o sobě, a právě tento kontrast sladké chuti korpusu s přirozeně sladkou chutí smetany a svěžím ovocem vytvoří naprosto vyváženou chuť.