Dortíky Pavlova

Dorty jsou základem každé narozeninové oslavy nebo párty. Tyto mini dortíky "Pavlova", původem z Nového Zélandu, vychází z receptu na klasický dezert, který byl pojmenován na počest ruské baletce Anně Pavlové. Vzhled dortu má připomínat baletčinu sukni, která byla ušita z hedvábí zelenkavé barvy. Nadýchaný pusinkový korpus ozdobený bohatou dávkou šlehačky se proto nejčastěji zdobí plátky kiwi. Klasický dezert má velikost jako běžný dort. Pokud se však chcete vyhnout komplikovanějšímu krájení a servírování, a chcete mít jistotu, že každý dostane na talíř úhledný kousek, doporučuji zvolit jako alternativu právě tyto malé verze. Nechte se tedy dnes inspirovat touto odlehčenou, letní verzí dezertu Pavlova s čerstvými jahodami nebo vytvořte vlastní kombinaci na vaší další oslavu!
Dortíky Pavlova
Základem tohoto dortu je bílkové těsto, spousta šlehačky a čerstvé jahody.

Co budete potřebovat:
Na cca 15 dortíků
- 8 bílků
- 400 g cukru krupice
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 2 čajové lžičky bílého octu
- 2 čajové lžičky vanilkového aroma
Na ozdobení
- 500 - 750 ml smetany ke šlehání (33%)
- Ztužovač šlehačky (nemusíte použít, pokud budete ihned podávat)
- čerstvé jahody
Postup:
Připravte si dva plechy vyložené pečícím papírem
Ze všech bílků vyšlehejte sníh (pozor, do bílků se nesmí dostat ani trošku žloutku nebo nepůjdou vyšlehat).
Do sněhu po lžících zašlehejte cukr.
Sníh je potřeba šlehat tak dlouho, dokud neucítíte mezi prsty žádné krupičky cukru.
Následně přimíchejte vanilkové aroma, ocet a kukuřičný škrob (prosátý přes sítko).
Jakmile je hmota tuhá a lesklá, tvořte na plechu bochánky jednoduše tak, že bílkové těsto budete lžící vrstvit na sebe. Na okrajích vytvořte lžící špičky, které budou po upečení připomínat baletní sukni "tutu".
Mezi jednotlivými dortíky nechte malé mezery, dezerty v troubě ještě trochu povyrostou.
Troubu předehřejte na 150°C (horní a dolní ohřev).
Plech s dortíky vložte do trouby, snižte teplotu na 140°C a pečte 15 minut.
Po 15 minutách snižte teplotu na 130°C, aby se korpusy v troubě spíše sušily než pekly (jinak se na povrchu připálí a efekt, potažmo i chuť dezertu se zkazí).
Po 65 minutách vyndejte dortíky z trouby a nechte vychladnout.
Vychladlé dorty ozdobte vyšlehanou smetanou a ovocem. Doporučuji smetanu už vůbec nesladit. Korpus je sladký sám o sobě, a právě tento kontrast sladké chuti korpusu s přirozeně sladkou chutí smetany a svěžím ovocem vytvoří naprosto vyváženou chuť.