Jahodový dort

Dorty jsou základem každé narozeninové oslavy nebo párty. Dají se barevně a vizuálně sladit s tématem oslavy a kreativně či klasicky dozdobit. Můžete si vybrat z nekonečného množství krémů a korpusů a ty pak zkombinovat v jedinečný, originální dort. Ráda bych Vám ukázala základní recept na korpus a jeho obměny, seznámila vás s užitečnými tipy pro přípravu krémů a dala pár tipů na vytvoření domácích jedlých prvků na finální ozdobení dortu.
Jednotlivé korpusy na dorty vždy vychází ze základního receptu "Základní korpus na dort" . Na všech fotkách a receptech na korpusy jsou použité formy o průměru 21 cm (výška jednoho upečeného korpusu cca 3,5 cm). V receptech na konkrétní dorty jsou pak osvědčené kombinace korpusů a krémů, které jsou ozkoušené a chuťově k sobě dobře ladí. Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením a vyzkoušejte si následující recepty nebo vytvořte vlastní kombinaci na vaší další oslavu!
Jahodový dort
Základem tohoto dortu je klasický dortový korpus, čokoládový krém z mascarpone a smetany, jahodová marmeláda a čerstvé jahody.

Co budete potřebovat:
Na jeden dort o třech korpusech
- 9 vajec
- 9 vrchovatých lžic polohrubé mouky
- 9 lžic cukru
- 1 kypřící prášek
- 1 vanilkový cukr
- 2-3 lžíce kakaa
Na krém
- 500 g mascarpone
- 250 ml smetany ke šlehání (33%)
- 250 g hořké čokolády
- 80 g cukru krupice
- jahodová marmeláda na promazání korpusů
Na ozdobení
- čerstvé jahody
- želatina (já používám agar)
Postup:
Předehřejte troubu na 170 °C
Formy vyložte pečícím papírem (případně vymažte olejem nebo máslem). Já používám na každý korpus samostatnou formu, abych měla jistotu, že všechny korpusy budou rovnoměrně upečené.

Znáte tento trik s pečícím papírem?
Připravte si dvě mísy. Do jedné oddělte všechny bílky a do druhé žloutky.
Pozor, ve směsi s bílky nesmí být ani trochu žloutku, jinak se nepovede sníh dobře vyšlehat. Pokud je žloutek porušený a spojí se s bílkem (ještě ve skořápce), raději celé vejce přidejte do směsi se žloutky.V jedné míse vyšlehejte šlehačem všechny bílky do hustého sněhu, v druhé vyšlehejte všechny žloutky společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem.

Jakmile začne být žloutková směs našlehaná a cukr se úplně rozpustí, přidejte po částech mouku, kypřící prášek a kakao.
Následně přidávejte alespoň na třikrát bílkový sníh, který zašlehejte postupně do žloutkové směsi. Žloutková směs s moukou a kakaem je poměrně tuhá, takže první přidaná dávka sněhu se bude zapracovávat hůře, klidně použijte opět ruční mixér. Následující dávky však zapracovávejte co nejjemněji vařečkou nebo stěrkou, aby těsto díky sněhu zůstalo krásně nadýchané. Spíše těsto přes sníh překládejte, vyloženě nemíchejte.
Těsto rozdělte rovnoměrně do forem (pokud se bojíte udělat to od oka, můžete si to navážit).
Pečte cca 15-20 minut, doba pečení závisí především na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je korpus upečený, zjistíte tak, že do něj píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že ještě není upečený.
Smetanu zahřejte s cukrem na plotně. Následně směs z plotny sundejte a přidejte nalámanou čokoládu, kterou nechte úplně rozpustit. Po vychladnutí smíchejte ve větší misce s mascarpone a vyšlehejte do hladkého krému.
Želatinu připravte podle návodu. Jahody očistěte a seřízněte u stopky. Takto připravené jahody namáčejte do želatiny za pomoci lžíce nebo špejle. Díky želatině budou krásně lesklé a vydrží déle čerstvé.
Upečený korpus nechte vychladnout, následně vyndejte z forem, očistěte, případně seřízněte do roviny.
Na na takto připravený korpus nanášejte jahodovou marmeládu a čokoládový krém.
Zbylým krémem potřete dort a uhlaďte.
Dort dejte vychladit minimálně na 2-3 hodiny.
Vychlazený dort ozdobte jahodami.