Kefírové lívance

08.05.2023

Kefírové lívance

Lívance podle tohoto receptu připravuji nejčastěji. Tyhle kefírové mají právě tu výhodu, že nemusí vůbec kynout, protože díky kefíru krásně naběhnou i bez kynutí.

Co budete potřebovat:

  • 1 kefír (1/2 litru)
  • 250 g polohrubé mouky (já používám špaldovou mouku, ale dá se použít i například bezlepková, ovesná, část nahradit proteinem)
  • 1 vejce
  • 1 lžíce čekankového sirupu nebo cukru
  • 1 lžička jedlé sody

Postup:

  • Všechny suroviny smíchejte v misce, nechte odstát 10 minut

  • Pokud je těsto moc řídké, je lepší ho trochu zahustit -> lívance poté naběhnou více do výšky

  • Na rozpálené pánvi s olejem pak tvořte malé lívanečky

  • Ozdobit je můžete například zakysanou smetanou, banánem, vlašskými ořechy, medem a skořicí (já posypávám ještě moučkovým cukrem napůl smíchaným s erythritolem).