Lemon-Blueberry cake

15.02.2024

Dorty jsou základem každé narozeninové oslavy nebo párty. Dají se barevně a vizuálně sladit s tématem oslavy a kreativně či klasicky dozdobit. Můžete si vybrat z nekonečného množství krémů a korpusů a ty pak zkombinovat v jedinečný, originální dort. Ráda bych Vám ukázala základní recept na korpus a jeho obměny, seznámila vás s užitečnými tipy pro přípravu krémů a dala pár tipů na vytvoření domácích jedlých prvků na finální ozdobení dortu. 

Jednotlivé korpusy na dorty vždy vychází ze základního receptu "Základní korpus na dort" . Na všech fotkách a receptech na korpusy jsou použité formy o průměru 21 cm (výška jednoho upečeného korpusu cca 3,5 cm). V receptech na konkrétní dorty jsou pak osvědčené kombinace korpusů a krémů, které jsou ozkoušené a chuťově k sobě dobře ladí. Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením a vyzkoušejte si následující recepty nebo vytvořte vlastní kombinaci na vaší další oslavu!

Lemon-blueberry cake

Základem tohoto dortu je klasický dortový korpus navíc s borůvkami a citronovou kůrou.

Co budete potřebovat:

Na jeden dort o třech korpusech

  • 9 vajec
  • 9 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 9 lžic cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • kůru ze dvou citronů
  • borůvky

Na vnitřní krém

  • 500 g mascarpone
  • 250 ml smetany ke šlehání (33%)
  • Ztužovač do šlehačky
  • 80g cukru (nebo podle chuti)
  • půl hrnku borůvek (mražených lesních nebo čerstvých či zavařených)

Jako krycí krém jsem použila Swiss Meringue Buttercream jehož podrobný recept naleznete zde

Postup:

  • Předehřejte troubu na 170 °C

  • Formy vyložte pečícím papírem (případně vymažte olejem nebo máslem). Já používám na každý korpus samostatnou formu, abych měla jistotu, že všechny korpusy budou rovnoměrně upečené. 

Znáte tento trik s pečícím papírem? 

  • Připravte si dvě mísy. Do jedné oddělte všechny bílky a do druhé žloutky.

    Pozor, ve směsi s bílky nesmí být ani trochu žloutku, jinak se nepovede sníh dobře vyšlehat. Pokud je žloutek porušený a spojí se s bílkem (ještě ve skořápce), raději celé vejce přidejte do směsi se žloutky.
  • V jedné míse vyšlehejte šlehačem všechny bílky do hustého sněhu, v druhé vyšlehejte všechny žloutky společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem. 

  • Jakmile začne být žloutková směs našlehaná a cukr se úplně rozpustí, přidejte po částech mouku, kypřící prášek a nastrouhanou kůru ze dvou (chemicky neošetřených) citronů. 

  • Následně přidávejte alespoň na třikrát bílkový sníh, který zašlehejte postupně do žloutkové směsi.  Žloutková směs s moukou je poměrně tuhá, takže první přidaná dávka sněhu se bude zapracovávat hůře, klidně použijte opět ruční mixér. Následující dávky však zapracovávejte co nejjemněji vařečkou nebo stěrkou, aby těsto díky sněhu zůstalo krásně nadýchané. Spíše těsto přes sníh překládejte, vyloženě nemíchejte. 

  • Těsto rozdělte rovnoměrně do forem (pokud se bojíte udělat to od oka, můžete si to navážit). 

  • Na těsto nasypte borůvky.

  • Pečte cca 15-20 minut, doba pečení závisí především na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je korpus upečený, zjistíte tak, že do něj píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že ještě není upečený.

  • Smetanu smíchejte se ztužovačem do šlehačky a vyšlehejte. Mascarpone smíchejte s cukrem a přidejte lesní borůvky, vše zamíchejte. Přidejte šlehačku a opět vše zamíchejte do hladkého krému. Krém nechte vychladit v lednici. 

  • Podle receptu si připravte Swiss Meringue Buttercream

  • Upečený korpus nechte vychladnout, následně vyndejte z forem, očistěte, případně seřízněte do roviny.

  • Na na takto připravený korpus nanášejte borůvkový krém.

  • Swiss Meringue Buttercream použijte jako obvodový krém.

  • Dort dejte vychladit minimálně na 2-3 hodiny.

  • Vychlazený dort ozdobte třeba citronem a borůvkami. 


Nebojte se dort ozdobit i živými květinkami nebo listy.