Limetkovo-koriandrový dresink s pažitkou

11.05.2024

Dresink s limetkou a koriandrem si nejvíc vychutnáte k mexickým jídlům jako tacos, enchiladas, do burita či na nachos nebo na jakékoli bowls či tortily s rýží


Limetkovo-koriandrový dresink s pažitkou

Zásadním komponentem při přípravě salátu je zálivka nebo dresink, který salát výborně ochutí a v každém receptu ho připravuji jako první. Věnuji mu stejnou důležitost jako například přípravě masa nebo zeleniny. Dresinky nejsou komplikované na postupy a není potřeba u nich vysvětlovat složité procesy při přípravě a proto nejvíce inspirace naleznete postupně na mém instagramu Michaela.Prague.

Co budete potřebovat:

  • 1 hrnek čerstvého koriandru
  • 1 hrnek čerstvé pažitky
  • 200 g zakysané smetany
  • 100 g čerstvého sýra (např. Lučina/ žervé/ Philadelphia)
  • 80 g kvalitní majonézy (cca 3 lžíce)
  • 80 ml olivového oleje (cca třetina hrnku)
  • 40 ml limetkové šťávy (cca šťáva z jedné větší limetky)
  • 1 lžička čekankového sirupu
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1 lžička soli (dle potřeby)
  • pepř podle chuti

Do mixéru vložte postupně všechny ingredience a rozmixujte. Dresink ochutnejte a pokud jej budete kombinovat pouze s čerstvou zeleninou nebo například na tortily, doporučuji dresink lehce přesolit, aby vyvážil ostatní neochucené suroviny (např. čerstvou zeleninu v tortile). Před použitím zakryjte a nechte vychladit, aby zálivka zhoustla. 

Pokud si chcete salát připravit na více dní, doporučuji si pořídit tyto vyšší uzavíratelné nádobky. Salát vydrží déle čerstvý.



Tip na servírování

TORTILA S BALKÁNSKÝM SÝREM A KUŘETEM

- tortila

- rýže s kurkumou

- opečené kuřecí kousky

- mix salátků

- koriandr

- balkánský sýr

- dresink

- jarní cibulka

NACHOS S CHEDDAREM

- nachos

- směs z opečeného mletého masa, kukuřice a rajčatové šťávy, koření 

- mix salátků s rajčetem ochucený octem, čekankovým sirupem, solí, pepřem a olivovým olejem

- cheddar

- dresink

- jarní cibulka