Pekanová bábovka

15.05.2023

Bábovka je jeden z nejčastějších dezertů, který se v českých domácnostech připravuje už od 15. století. Moje dětství provázela klasická dvoubarevná bábovka z jednoduchého hrníčkového receptu, kdy se připravilo světlé těsto, jehož část se obarvila kakaem, a pak se tato dvě těsta nalila přes sebe. Taky teď máte před očima ten typický řez bábovkou :)? Moje mamka tento klasický recept dělá dodnes, dokonce k tomu používá i tu starou hliníkovou formu toho nejznámějšího tvaru. 

V dnešní době můžeme pořídit formy s nepřilnavým povrchem. Vřele doporučuji ty s povrchem PFLUON pro pečení piškotových, třených i kynutých těst, ze kterých jde bábovka nádherně vyklopit téměř hned po vytažení z trouby a nesrazí se (např. tato bábovková forma z Orionu). Forma je sice trošku dražší, ale rozhodně nebudete litovat! V dnešní době také můžeme pořídit nejen kvalitní ale i designové formy, které z klasické bábovky vytvoří krásný a slavnostní dezert, jenž bude zdobit váš slavnostní stůl. Všechny moje bábovky vycházejí ze stejného základního receptu, který s pomocí zvládne i 7 letá pekařka nebo pekař :). Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením, a vyzkoušejte sami, jak se i na obyčejně neobyčejné bábovce můžete kreativně vyřádit. 

Pekanová bábovka s hořkou čokoládou

Pekanová bábovka vychází ze základního receptu, do kterého se přidá kakao a pekanové ořechy.  Navrch se pak rozpustí hořká čokoláda s troškou másla a dozdobí se pekanovými ořechy. 

Co budete potřebovat:


  • 2 hrnky polohrubé mouky
  • 1 hrnek cukru 
  • 1 prášek do pečiva
  • 3 celá vejce
  • 1 smetana ke šlehání (200-250 ml, 33%)
  • trochu mléka
  • olej nebo máslo na vymazání formy
  • 200 g pekanových ořechů
  • hořká čokoláda a kousek másla na polevu

Postup:

  1. Troubu předehřejte na 170°C

  2. Formu na bábovku vymažte máslem nebo olejem

  3. V míse si smíchejte nejprve sypké suroviny (mouku, cukr, kypřící prášek)

  4. Přidejte tekuté suroviny (vejce, smetanu) 

  5. Všechno dohromady promíchejte ručním šlehačem nebo v robotu, těsto by mělo mít krásně hladkou litou konzistenci. Pokud je moc husté, přidejte trochu mléka

  6. Do těsta přimíchejte 150 g pokrájených pekanových ořechů

  7. Těsto nalijte do formy a dejte péct

  8. Bábovku pečte cca 30 minut, ale čas pečení vždy závisí na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je upečená zjistíte tak, že do ní píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že bábovka ještě není upečená. 

  9. Upečenou bábovku vyndejte z trouby. Pokud máte formu s povrchem PFLUON, nechte ji po vytažení 5 minut stát na lince a poté můžete vyklopit na stojánek nebo tác. U starších forem je potřeba nechat bábovku úplně vychladnout a vyklopit až poté. 

  10. Ve vodní lázni si rozpusťe hořkou čokoládu se dvěma lžičkami másla. Následně směsí polijte bábovku a dozdobte zbylými pekany.