Domácí pražené oříšky s příchutěmi!

Máte doma oříšky, které jste nespotřebovali, zbyly vám po Vánočním pečení nebo se vám doma už pár měsíců povaluje sáček s nesolenými oříšky od babičky a nevíte, co s ním? Připravte si domácí křupavé pražené oříšky za poloviční cenu než v obchodě přesně podle Vaší chuti za zlomek ceny. Inspirtujte se mými tipy na kořenící směsi.
Pražení oříšků
Proč pražit oříšky?
Díky pražení získávají oříšky výraznější chuť a aroma. Při pražení dochází Maillardově reakci a karamelizaci, které vytvářejí bohatší a intenzivnější chuťové tóny a uvolňují přírodní oleje. Díky pražení se postupně odpaří voda, dochází ke karamelizaci a proto jsou oříšky tak křupavé.
Jak pražit oříšky?
Pražit můžete téměř jakékoli oříšky. Pražíme v troubě, nikoli na pánvi. Je důležité je zahřívat krátce a na nízkou teplotu. Při pražení oříšků na příliš vysokých teplotách se mohou vytvářet škodlivé látky. Když se tuky a další slžoky oříšků vystaví extrémnímu teplu, dochází k jejich oxidaci, což vede ke vzniku volných radikálů a reaktivních sloučenin, které jsou škodlivé pro naše zdraví.
Oříšky pražte při teplotě 160°C na dolní a horní ohřev cca 10 minut a po 5 minutách je promíchejte, aby se nespálily. Je důležité dbát na správnou dobu opékání, aby se zachovala jejich nutriční hodnota a minimalizovalo se riziko tvorby nežádoucích látek. Tak si budete moci oříšky bez výčitek vychutnat a budete z nich moci vytěžit maximum.
Po vytažení z trouby počkejte, až vychladnou, poté uchovávejte ideálně ve skleněné uzavíratelné nádobě v chladu a temnu.

Příchutě na pražené oříšky
1. Medová s chilli na kešu
- 250 g natural kešu ořechů
- 1 lžíce medu1 lžíce olivového oleje
- 1 lžíčka uzené papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička soli
2. Uzená paprika s česnekem na kešu
- 200 g natural kešu ořechů
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička uzené papriky
- 1 lžička česnekového prášku
- 1 lžička soli
3. Limetka a rozmarýn na kešu
- 200 g natural kešu ořechů
- 1 lžíce oleje
- 1/2 lžičky lahůdkového droždí
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 lžička rozmarýnu
- 1 lžička soli
4. Medvědí česnek s citronem na pekanové ořechy
- 250g natural pekanových ořechů
- 1 lžíce oleje
- 1 lžička soli
- 2 lžičky medvědího česneku
- 1 lžička medu
- 1 lžička citronové šťávy
