Salát à la Caesar

Saláty jsou v mém jídelníčku na denním pořádku. Zhruba před deseti lety jsem začala řešit co jím v souvislosti se zdravotními problémy a od té doby jsem nahromadila poměrně hodně informací, které byly a jsou pro můj život docela zásadní. Díky tomu, jak se nyní běžně stravuji jsem odbourala některé alergie a kromě toho, že se teď cítím nejlépe za svůj život, se mi podařilo nastartovat, spolu s pravidelným pohybem, i běžné procesy v těle, které mi udržují bezpečnou hladinu cukru v krvi a lékaři mě už nestraší cukrovkou a dalšími nepříjemnostmi spojenými se špatnou životosprávou.
Bohužel, saláty v české kuchyni zrovna moc nedominují a neprávem jsou mnohdy předem odsouzeny jako hladové jídlo. Obecně si mnozí pod slovem "salát" představí pokrm, který nebude zrovna chuťově zajímavý a budou po něm mít brzy hlad. Opak je ale pravdou. Z čerstvé zeleniny, dostatečného množství bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a zdravých tuků (olivový olej, ryby, mléčné výrobky) se dá připravit na pohled krásné jídlo, které bude výborně chutnat a budete po něm dostatečně nasyceni...a přitom vám nebude připadat, že se vám v břiše proměnilo na kamení a nejraději byste si šli dát poobědového šlofíka.
Chápu, že tento předsudek o "hladových" salátech je častý a ráda bych se tu pokusila šířit takovou menší osvětu v tom, jak připravit výborný a sytý salát rychle, snadno a jak o jídle přemýšlet už když jdete nakupovat. Už docela dlouho se zajímám o vliv potravin na naše tělo a nejvíce mě asi zaujal fakt, že reálně všechno, co sníme má přímý vliv na naší náladu, emoce a samozřejmě i fyzické zdraví, kondici a vitalitu.
Pozornost věnujte dresinku!
Zásadním komponentem při přípravě salátu je zálivka nebo dresink, který salát výborně ochutí a v každém receptu ho připravuji jako první. Věnuji mu stejnou důležitost jako například přípravě masa nebo zeleniny. Saláty nejsou komplikované na postupy a není potřeba u nich vysvětlovat složité procesy při přípravě jako je to třeba s francouzskými makronkami ;) a proto nejvíce inspirace naleznete postupně na mém instagramu Michaela.Prague.
Salát ala Caesar
Základem mojí verze Salátu Caesar je křupavý římský salát, kuřecí maso, dresink s parmezánem, bylinkové krutony a parmezánové hoblinky.

Co budete potřebovat:
Na tři porce
- 1 velký římský salát nebo 2 střední
- 500 - 600 g kuřecích prsíček
- koření na kuřecí (moje oblíbené na tento salát: sůl, chilli, pepř, sušená cibule, sušený česnek, paprika, kerblík, trochu kvalitní sojové omáčky bez cukru)
- plátky slaniny (já slaninu nemusím, proto ji na fotkách nenajdete :) )
- 3 plátky toustového chleba nebo jiné pečivo na krutony
- koření na krutony (moje oblíbené na krutony: sůl, pepř, pažitka, mletý kmín, petržel, sušená cibulka a česnek)
- cca 10 g parmazánu na posypání
- olivový olej
Na dresing:
- 1 zakysaná smetana (200 ml)
- 2 lžíce kvalitní majonézy
- vrchovatá lžíce (cca 30 g) jemně nastrouhaného parmezánu
- šťáva z menší půlky citronu
- 1 menší lžička dijonské hořčice
- 4 plátky ančoviček (já obvykle místo ančoviček používám buď dvě lžičky kapary, které mají podobnou slanou chuť nebo lžičku sardelové pasty)
- koření (moje oblíbené koření na dresing: sůl, pepř, sušená cibule, sušený česnek, petržel, bazalka)
Postup:
DRESING
Všechny suroviny vložte do mixéru (parmezán předem ještě nastrouhejte, abyste dosáhli co nejhladší konzistence) a mixujte do hladka.
MASO
Kuřečí prsíčka nakrájejte na kousky, přidejte koření a olivový olej. Cca hodinku marinujte a poté opékejte na pánvi do zlatova.
KRUTONY
Toustový chleba (nebo jiné pečivo) pokrájejte na kostičky, pokapejte olivovým olejem a posypte kořením. Pečte v troubě na 180°C do křupava. Nespotřebované krutony můžete uchovat v uzavíratelné skleněné nádobě.
SALÁT
Římský salát pokrájejte nebo potrhejte na kousky a přidejte do nej tři lžíce dresinku a promíchejte.
Takto připravený salát naservírujte na talíř, přidejte opečené maso, zakápněte dresinkem, přidejte krutony, (slaninu) a parmezán a podávejte.