Salát s pažitkovým dresinkem

Saláty jsou v mém jídelníčku na denním pořádku. Zhruba před deseti lety jsem začala řešit co jím v souvislosti se zdravotními problémy a od té doby jsem nahromadila poměrně hodně informací, které byly a jsou pro můj život docela zásadní. Díky tomu, jak se nyní běžně stravuji jsem odbourala některé alergie a kromě toho, že se teď cítím nejlépe za svůj život, se mi podařilo nastartovat, spolu s pravidelným pohybem, i běžné procesy v těle, které mi udržují bezpečnou hladinu cukru v krvi a lékaři mě už nestraší cukrovkou a dalšími nepříjemnostmi spojenými se špatnou životosprávou.
Bohužel, saláty v české kuchyni zrovna moc nedominují a neprávem jsou mnohdy předem odsouzeny jako hladové jídlo. Obecně si mnozí pod slovem "salát" představí pokrm, který nebude zrovna chuťově zajímavý a budou po něm mít brzy hlad. Opak je ale pravdou. Z čerstvé zeleniny, dostatečného množství bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a zdravých tuků (olivový olej, ryby, mléčné výrobky) se dá připravit na pohled krásné jídlo, které bude výborně chutnat a budete po něm dostatečně nasyceni...a přitom vám nebude připadat, že se vám v břiše proměnilo na kamení a nejraději byste si šli dát poobědového šlofíka.
Chápu, že tento předsudek o "hladových" salátech je častý a ráda bych se tu pokusila šířit takovou menší osvětu v tom, jak připravit výborný a sytý salát rychle, snadno a jak o jídle přemýšlet už když jdete nakupovat. Už docela dlouho se zajímám o vliv potravin na naše tělo a nejvíce mě asi zaujal fakt, že reálně všechno, co sníme má přímý vliv na naší náladu, emoce a samozřejmě i fyzické zdraví, kondici a vitalitu.
Pozornost věnujte dresinku!
Zásadním komponentem při přípravě salátu je zálivka nebo dresink, který salát výborně ochutí a v každém receptu ho připravuji jako první. Věnuji mu stejnou důležitost jako například přípravě masa nebo zeleniny. Saláty nejsou komplikované na postupy a není potřeba u nich vysvětlovat složité procesy při přípravě jako je to třeba s francouzskými makronkami ;) a proto nejvíce inspirace naleznete postupně na mém instagramu Michaela.Prague.
Salát s pažitkovým dresinkem
Základem salátu je křupavý římský salát, rajčata, olivy, kukuřice, tuňák, mix baby salátků, gouda a svěží dresink s pažitkou.

Co budete potřebovat:
Na tři porce
- 1 velký římský salát nebo 2 střední
- 3 x 120 g tuňáka
- 12 cherry rajčat
- 200g kukuřice
- 200 g černých a zelených oliv
- 200 g goudy
- balení baby salátků
Na dresing:
- 1 balení čerstvé pažitky
- 1 zakysaná smetana (200 ml)
- 2 lžíce kvalitní majonézy
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce vody
- šťáva z menší půlky citronu
- 1 menší lžička dijonské hořčice
- koření: sůl, pepř, lžička sušené cibule, půl lžičky sušeného česneku
Postup:
Pokud si chcete salát připravit na více dní, doporučuji si pořídit tyto vyšší uzavíratelné nádobky. Salát vydrží déle čerstvý a servírování je zábavnější a efektní :).DRESING
Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte do hladka. Připravený dresink můžete uchovat v lednici přibližně tři dny v uzavíratelné nádobě.
SALÁT
Římský salát pokrájejte na kousky nebo natrhejte. Rajčata nakrájejte na půlky, goudu na kostičky.
Můžete se inspirovat úvodní fotkou a jednotlivé komponenty na sebe navrstvit nebo je jednoduše poskládáte rovnou na talíř.
