Salát s pažitkovým dresinkem

31.10.2023

Saláty jsou v mém jídelníčku na denním pořádku. Zhruba před deseti lety jsem začala řešit co jím v souvislosti se zdravotními problémy a od té doby jsem nahromadila poměrně hodně informací, které byly a jsou pro můj život docela zásadní. Díky tomu, jak se nyní běžně stravuji jsem odbourala některé alergie a kromě toho, že se teď cítím nejlépe za svůj život, se mi podařilo nastartovat, spolu s pravidelným pohybem, i běžné procesy v těle, které mi udržují bezpečnou hladinu cukru v krvi a lékaři mě už nestraší cukrovkou a dalšími nepříjemnostmi spojenými se špatnou životosprávou.

Bohužel, saláty v české kuchyni zrovna moc nedominují a neprávem jsou mnohdy předem odsouzeny jako hladové jídlo. Obecně  si mnozí pod slovem "salát" představí pokrm, který nebude zrovna chuťově zajímavý a budou po něm mít brzy hlad. Opak je ale pravdou. Z čerstvé zeleniny, dostatečného množství bílkovin (maso, vejce, mléčné výrobky, luštěniny) a zdravých tuků (olivový olej, ryby, mléčné výrobky) se dá připravit na pohled krásné jídlo, které bude výborně chutnat a budete po něm dostatečně nasyceni...a přitom vám nebude připadat, že se vám v břiše proměnilo na kamení a nejraději byste si šli dát poobědového šlofíka. 

Chápu, že tento předsudek o "hladových" salátech je častý a ráda bych se tu pokusila šířit takovou menší osvětu v tom, jak připravit výborný a sytý salát rychle, snadno a jak o jídle přemýšlet už když jdete nakupovat. Už docela dlouho se zajímám o vliv potravin na naše tělo a nejvíce mě asi zaujal fakt, že reálně všechno, co sníme má přímý vliv na naší náladu, emoce a samozřejmě i fyzické zdraví, kondici a vitalitu. 


Pozornost věnujte dresinku!


Zásadním komponentem při přípravě salátu je zálivka nebo dresink, který salát výborně ochutí a v každém receptu ho připravuji jako první. Věnuji mu stejnou důležitost jako například přípravě masa nebo zeleniny. Saláty nejsou komplikované na postupy a není potřeba u nich vysvětlovat složité procesy při přípravě jako je to třeba s francouzskými makronkami ;) a proto nejvíce inspirace naleznete postupně na mém instagramu Michaela.Prague.


Salát s pažitkovým dresinkem

Základem salátu je křupavý římský salát, rajčata, olivy, kukuřice, tuňák, mix baby salátků, gouda a svěží dresink s pažitkou.

Co budete potřebovat:

Na tři porce

  • 1 velký římský salát nebo 2 střední
  • 3 x 120 g tuňáka
  • 12 cherry rajčat
  • 200g kukuřice
  • 200 g černých a zelených oliv
  • 200 g goudy
  • balení baby salátků

Na dresing: 

  • 1 balení čerstvé pažitky
  • 1 zakysaná smetana (200 ml)
  • 2 lžíce kvalitní majonézy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce vody
  • šťáva z menší půlky citronu
  • 1 menší lžička dijonské hořčice
  • koření: sůl, pepř, lžička sušené cibule, půl lžičky sušeného česneku

Postup: 

Pokud si chcete salát připravit na více dní, doporučuji si pořídit tyto vyšší uzavíratelné nádobky. Salát vydrží déle čerstvý a servírování je zábavnější a efektní :).


DRESING

Všechny suroviny vložte do mixéru a mixujte do hladka. Připravený dresink můžete uchovat v lednici přibližně tři dny v uzavíratelné nádobě. 

SALÁT

Římský salát pokrájejte na kousky nebo natrhejte. Rajčata nakrájejte na půlky, goudu na kostičky. 

Můžete se inspirovat úvodní fotkou a jednotlivé komponenty na sebe navrstvit nebo je jednoduše poskládáte rovnou na talíř. 

Pokud si chcete salát připravit na více dní, doporučuji si pořídit tyto vyšší uzavíratelné nádobky. Salát vydrží déle čerstvý a servírování je zábavnější a efektní :).