Sladko-kyselý pažitkový dresink ala UGO

15.04.2025

Zásadním komponentem při přípravě salátu je zálivka nebo dresink, který salát výborně ochutí a v každém receptu ho připravuji jako první. Věnuji mu stejnou důležitost jako například přípravě masa nebo zeleniny. Dresinky nejsou komplikované na postupy a není potřeba u nich vysvětlovat složité procesy při přípravě a proto nejvíce inspirace naleznete postupně na mém instagramu Michaela.Prague.


Sladko-kyselý pažitkový dresink

Tento sladko-kyselý pažitkový dresink je ideální na saláty, tortily, či zeleninové bowls. Připravte si větší množství a dresink můžete používat celý týden. 

Co budete potřebovat:

Na dresink:

  • 1 balení čerstvé pažitky (případně cca 1 hrnek)
  • 1 zakysaná smetana (200 ml)
  • 1 řecký jogurt
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z menší půlky citronu
  • 1 čajová lžička sirupu/sladidla
  • sůl, pepř
Do mixéru vložte postupně všechny ingredience a rozmixujte. Dresink ochutnejte a pokud jej budete kombinovat pouze s čerstvou zeleninou nebo například na tortily, doporučuji dresink lehce přesolit, aby vyvážil ostatní neochucené suroviny (např. čerstvou zeleninu v tortile). Před použitím zakryjte a nechte vychladit, aby zálivka zhoustla. 

Tip na servírování: 

  • směs salátů
  • nakládaná červená cibule
  • vařená řepa nakrájená na proužky
  • pečené brambory
  • opečené kuřecí maso
  • kukuřice
  • dresink
  • plátek křupavého celozrnného chleba