Špenátové vafle

14.05.2023

Vafle se skvěle hodí na pomalý nedělní brunch, kdy nikam nespěcháte a můžete si je v klidu vychutnat. Připravit si je ale můžete i v týdnu jako vydatnou rychlou večeři nebo oběd. Navíc, pokud je uchováte po vychladnutí v sáčku, vydrží bez problémů do druhého dne a tak si můžete kousek víkendu vzít s sebou v pondělí do práce. 

Ozdobit si je můžete téměř čímkoli, co vás napadne. Použijte veškeré suroviny, které byste použili na chleba či sendvič a zpestřete tak svačinku třeba i vašim školákům. A pokud zrovna žádný nápad nemáte, přijďte se podívat na můj instagram Michaela.Prague, kam budu postupně přidávat další fotky pro inspiraci. 

Špenátové vafle

Tento recept vychází z receptu na Cottage vafle. 

Samotné těsto obsahuje celkem dost bílkovin a pokud použijete například ovesnou mouku (místo klasické pšeničné), tak i dostatek vlákniny, a proto vás zasytí na delší dobu.  

Co budete potřebovat:

Na 4 vafle

  • 150 g sýru cottage
  • 3 vejce 
  • 80 g mouky (já dávám 40 g rozemletých ovesných vloček a 40g buď bezlepkové, špaldové nebo polohrubé pšeničné mouky)
  • 70 g čerstvého baby špenátu
  • půl lžičky kypřícího prášku
  • sůl
  • pepř

Na servírování: čerstvý sýr, šunka, ředkvičky a mikro bylinky.

  • V mixéru rozmixujeme špenát a 100 ml vody

  • Přidáme ostatní ingredience a znovu rozmixujeme

  • Pečeme ve vaflovači. První 2-3 minuty vaflovač vůbec neotevíráme. Horní víko nezacvakávejte pojistkou k dolnímu, aby vafle měly prostor při pečení nakynout a "nadzvednout" si horní víko podle potřeby.

  • Hotové vafle můžeme namazat čerstvým sýrem a servírovat se šunkou, nastrouhanými ředkvičkami na plátky a mikro bylinkami.