Základní korpus na dort

08.05.2023

Dorty jsou základem každé narozeninové oslavy nebo párty. Dají se barevně a vizuálně sladit s tématem oslavy a kreativně či klasicky dozdobit. Můžete si vybrat z nekonečného množství krémů a korpusů a ty pak zkombinovat v jedinečný, originální dort. Ráda bych Vám ukázala základní recept na korpus a jeho obměny, seznámila vás s užitečnými tipy pro přípravu krémů a dala pár tipů na vytvoření domácích jedlých prvků na finální ozdobení dortu. 

Jednotlivé korpusy na dorty vždy vychází ze základního receptu "Základní korpus na dort" . Na všech fotkách a receptech na korpusy jsou použité formy o průměru 21 cm (výška jednoho upečeného korpusu cca 3,5 cm). V receptech na konkrétní dorty jsou pak osvědčené kombinace korpusů a krémů, které jsou ozkoušené a chuťově k sobě dobře ladí. Nechte se inspirovat různými příchutěmi a zdobením a vyzkoušejte si následující recepty nebo vytvořte vlastní kombinaci na vaší další oslavu!

Základní korpus na dort

Základem pevného dortového korpusu je poctivé vyšlehání žloutků s cukrem a příprava pevného bílkového sněhu. Pak už stačí ke žloutkové směsi přidat mouku, kypřící prášek a zašlehat sníh, a po upečení se můžete těšit na korpus jako obláček.

Co budete potřebovat:

Na jeden dort o třech korpusech

  • 9 vajec
  • 9 vrchovatých lžic polohrubé mouky
  • 9 lžic cukru
  • 1 kypřící prášek
  • 1 vanilkový cukr
  • 2-3 lžíce kakaa, pokud budete připravovat tmavý korpus

Postup:

  • Předehřejte troubu na 170 °C

  • Formy vyložte pečícím papírem (případně vymažte olejem nebo máslem). Já používám na každý korpus samostatnou formu, abych měla jistotu, že všechny korpusy budou rovnoměrně upečené. 

Znáte tento trik s pečícím papírem? 

  • Připravte si dvě mísy. Do jedné oddělte všechny bílky a do druhé žloutky.

    Pozor, ve směsi s bílky nesmí být ani trochu žloutku, jinak se nepovede sníh dobře vyšlehat. Pokud je žloutek porušený a spojí se s bílkem (ještě ve skořápce), raději celé vejce přidejte do směsi se žloutky.
  • V jedné míse vyšlehejte šlehačem všechny bílky do hustého sněhu, v druhé vyšlehejte všechny žloutky společně s krupicovým cukrem a vanilkovým cukrem. 

  • Jakmile začne být žloutková směs našlehaná a cukr se úplně rozpustí, přidejte po částech mouku, kypřící prášek a kakao. 

  • Následně přidávejte alespoň na třikrát bílkový sníh, který zašlehejte postupně do žloutkové směsi.  Žloutková směs s moukou a kakaem je poměrně tuhá, takže první přidaná dávka sněhu se bude zapracovávat hůře, klidně použijte opět ruční mixér. Následující dávky však zapracovávejte co nejjemněji vařečkou nebo stěrkou, aby těsto díky sněhu zůstalo krásně nadýchané. Spíše těsto přes sníh překládejte, vyloženě nemíchejte. 

  • Těsto rozdělte rovnoměrně do forem (pokud se bojíte udělat to od oka, můžete si to navážit). 

  • Pečte cca 15-20 minut, doba pečení závisí především na pečících vlastnostech vaší trouby. To, že je korpus upečený, zjistíte tak, že do něj píchnete na několika místech špejlí a pokud je po vytáhnutí špejle vlhká nebo se na ní těsto lepí, je to znamení, že ještě není upečený.

  • Upečený korpus nechte vychladnout, následně vyndejte z forem, očistěte, případně seřízněte do roviny a na takto připravený korpus můžete nanášet marmeládu či krém a vytvořit z něj dort o výšce cca 13-15 cm (vč. krému). 


Pozn. na fotce níže se můžete podívat, jak působí dort, který je seskládán ze dvou korpusů (ten tmavý) a dort, který je seskládán ze čtyř korpusů (ten světlý).