Základní kuřecí vývar

09.02.2025

Kuřecí vývar je skoro jako lék a konkrétně na mě působí blahodárně i na duši! Připravuji si ho vždy v zimních měsících ve větším množství, které si zamrazím, abych ho měla po ruce kdykoli budu potřebovat.  Čerstvé kuřecí maso a zelenina spolu vytvoří bohatý aromatický základ, který se hodí třeba jako podklad pro přípravů dalších pokrmů či k samostatné konzumaci. Vyzkoušejte tento můj osvědčený recept!


Základní kuřecí vývar

TIP: Vývar do zásoby připravuji vždy v zimních měsících a to z toho důvodu, že po uvaření je zásadní vývar rychle zchladit, aby nezkysl. 

Toho docílím jednoduše tak, že hrnec s vývarem nechám vychladnout venku, kde je v zimě mráz. Pokud tuto možnost nemáte, nebo vývar potřebujete připravit v letních měsících, je potřeba vývar prudce zchladit například v lázni s kostakmi ledu. 

Vývar připravuji v 15 l hrnci, většinou mi vydrží až do další sezóny.

Na 4 l budete potřebovat:

  • 2 kg kuřecích kostí/skeletů/křídel atd.
    (Já kupuji směs na vývar v Globusu, kde mají chladící boxy přímo s připravenými kostmi na kuřecí/hovězí vývar). 
  • 4 litry vody
  • 2 mrkve
  • 2 kořenové petržele
  • 1/2 bulvového celeru
  • 4 stroužky česneku
  • 4 lžíce oleje
  • 4 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 1 lžička sušeného libečku
  • 1 lžička sušené petržele
  • 1 lžíčka sušené pažitky
  • pepř podle chuti

Postup: 

  • Troubu předehřejte na 200 °C na dolní a horní ohřev.
  • Kuřecí maso a kosti rozprostřete na plech a potřete olejem.
  • Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na podobně velké kusy, stroužky česneku oloupejte.
  • Připravenou zeleninu přidejte na plech k masu (případně na samostatný plech). 
  • Plech dejte do trouby a pečte zhruba 45 minut na 200 °C. 
  • Zelenina i kuřecí kosti by měly být zlehka opečené

Pečení kuřecích kostí před vařením pomáhá uvolnit a zintenzivnit chuťové látky. To přispívá k bohatší barvě a vůni výsledného vývaru. Pečením se také snižuje obsah přebytečného tuku a nečistot, což vede k tomu, že vývar je poté čistší a chutnější. 

  • Upečenou zeleninu s masem přendejte do hrnce, přilijte vodu, přidejte veškeré koření, hrnec přiklopte pokličkou a vše přiveďte k varu. Jakmile vývar přivedete k varu, ztlumte plamen a poté již jen zahřívejte přibližně 2-3 hodiny. Vývar se nesmí vařit, měl by občas pouze probublat.  
  • Sítkem nebo lžící sbírejte pěnu tvořící se na povrchu vývaru. 
  • Pokud budete vařit delší dobu, můžete v průběhu přidat ještě trochu vody (přidaná voda musí vždy projít alespoň na pár vteřin varem, aby se zničily případné škodlivé látky). 

Když vývar vaří prudce, vzniká nadměrná turbulence, která způsobuje, že se bílkoviny a tuk promíchají s čirým vývarem. To vede k zákalu vývaru, což je nežádoucí. Jemné probublávání umožňuje, aby se uvolňovaly chutné látky a zároveň se tuk a nečistoty oddělily na povrch, odkud je lze snadno odstranit, například sítkem, lžící apod. Díky tomu získáte čistý průzračný a aromatický kuřecí vývar. 

  • Vývar přeceďte přes jemné síto. Osobně vyvařenou zeleninu a maso již dále nepoužívám a zlikviduji s ostatními zbytky. Je možné je však použít do jiného pokrmu, nicméně zelenina i maso jsou víceméně již bez chuti. Stále však obsahují zdravou vlákninu. 
  • Vývar co nejrychleji prudce zchlaďte, přelijte do uzavíratelné sklenice/hrnce a skladujte v lednici, kde vydrží cca 1 týden.

Pokud chcete vývaru udělat také větší množství a skladovat ho třeba několik měsíců, stačí, když vývar nalijete do krabiček či pytlíků určených pro mražení potravit, v množství, které nejčastěji používáte, a dáte zamrazit do mrazáku.